Koffie en melk is een geweldig duo. Een goed gezette cappuccino of latte kan écht het verschil maken. Zo’n warme, romige, een tikje zoetige drank waarbij de verhouding espresso en melk ideaal is, de temperatuur perfect en het schuim precies goed. Puur genieten! Maar hoe kom je nu tot zo’n romig cadeautje? In dit artikel vertel ik je meer over verschillende soorten melk en leg ik stap voor stap uit hoe je het beste resultaat krijgt.
Magere, halfvolle of volle melk Het begint bij de melk. Eiwitten in de melk zorgen ervoor dat de melk verandert van vloeibaar in schuim. Het vet in de melk maakt dat je schuim weer lang stevig blijft doordat het een laagje vormt om de belletjes heen. Bovendien zorgt het ervoor dat de melk mooi gaat glanzen. Als laatste is het verantwoordelijk voor dat romige mondgevoel. Het allerbeste resultaat krijg je dan ook met volle melk. Het lukt overigens wel met halfvolle of magere melk, maar het resultaat is minder goed en minder mooi. Of je gaat voor verse of houdbare melk is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Want ook al schuimen ze bijna net zo goed, de smaak is net anders. Temperatuur, heel belangrijk Welke melk je ook kiest, gebruik gekoelde melk. Die schuimt namelijk beter. De temperatuur bij het opschuimen van melk is erg belangrijk. Het kookpunt van melk ligt een stuk lager dan bij water, al bij 70°C. Wordt de melk tijdens het opschuimen warmer, dan merk je dat meteen aan de smaak. De melk gaat bovendien stinken en je krijgt alleen nog maar grote bellen. Probeer dit dus zeker te voorkomen. Plantaardige melk Gebruik je liever geen zuivel, geen nood. Plantaardige varianten als soja of amandel kun je ook gebruiken om op te schuimen. Waar moet je op letten? Check het eiwitgehalte op de verpakking. Dit moet minimaal 3,5 gram zijn anders lukt het opschuimen niet. De bellen die je er inblaast, verdwijnen of storten dan net zo snel weer in. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale ‘barista-edities’ van bepaalde merken plantaardige melk die extra goed op te schuimen zijn. Hoe dan ook is het goed te beseffen dat je een plantaardige melk het beste tot een iets lagere temperatuur kunt verwarmen, ongeveer 60 °C. Deze variant heeft bovendien de neiging nogal snel dik te worden, maar kun je natuurlijk ook een voordeel vinden. Perfect schuim Wat is de bedoeling bij perfect schuim? Je wilt dat de koude, vloeibare melk in volume toeneemt en in een warme, lobbige substantie verandert. Dat noemen we ‘microfoam’. Ga je voor extra gemak: de losse melkopschuimer die bij volautomatische machines hoort, doet dit automatisch door het latte perfetto systeem. Philips en Saeco hebben beide verschillende modellen waar een geïntegreerde melkkan het opschuimen van je overneemt.
Zo werkt het Steek het pijpje een paar centimeter de melkkan in. Als je de stoomtoevoer aanzet dan is het de bedoeling dat de melk als een draaikolk in beweging komt. Tegelijkertijd zal je een soort knisperend geluid horen, dit hoor je omdat de melk lucht ‘opzuigt’. Een beetje alsof je papier scheurt. Je zult zien dat de melk in volume toeneemt. Je kunt nu langzaam de melkkan iets laten zakken, zodat je melk nog meer in volume toeneemt. Let op dat geluid, dat moet hetzelfde blijven klinken! Gaat het juist (te) snel, beweeg de kan rustig omhoog zodat de tip van de stoompijp verder onder de oppervlakte verdwijnt en daarmee alleen nog maar verwarmt. Maar hoe weet je nu of je melk te warm wordt? Hou je hand aan de zijkant tegen je stalen melkkannetje aan. Zodra het kannetje te heet wordt om vast te houden, moet je ophouden met verwarmen of gebruik een thermometer. Schoon werken Zoals we hier al schreven: hygiëne is superbelangrijk voor de smaak van je koffie. En met melk is schoon werken extra belangrijk. Haal meteen na het opschuimen een vochtig doekje over de stoompijp. Weg met de melkresten! Veelvoorkomende fouten Mocht dit allemaal niet in een keer lukken, geen paniek. Grote kans dat het wat oefening vraagt. Schuimt je melk niet genoeg, maar wordt ‘ie wel warm? Waarschijnlijk begin je met je stoompijpje te diep in de melk gestoken. Dan komt er niet genoeg lucht bij. Krijg je juist heel snel vooral grote bellen? Dan heb je het stoompijpje juist niet diep genoeg in de melk gestoken. Wil je oefenen maar geen zin om liters melk te verspillen? Vul je kannetje dan met water en een druppel afwasmiddel. Het effect is hetzelfde. Voor een mooi egaal geheel zonder al te veel grote bellen hoef je de kan bijna niet te bewegen. Het laten zakken of omhoog brengen van de kan doe je alleen maar ter correctie. Wat heb je nodig om zelf op te schuimen met een stoompijp:
Stappenplan 1. Vul de kan met melk tot waar de schenktuit begint en clip de thermometer vast. Kies een formaat kan die past bij de hoeveelheid melk die je nodig hebt, niet andersom. 2. Zet de stoomtoevoer aan en wacht even totdat alle condens eruit is en de stoom met genoeg kracht uit de stoompijp komt. 3. Zet de stoomtoevoer kort uit en plaats de stoompijp in het kannetje. Houd de stoompijp niet tegen de zijkant aan, dan raken de gaatjes geblokkeerd. 4. Zet de stoomtoevoer aan en begin met opschuimen. Hou tegelijkertijd de volume en de temperatuur in de gaten. 5. Stop de toevoer als het gewenste resultaat is bereikt. Haal pas daarna de stoompijp uit de melk. 6. Zet de kan neer en focus je eerst op het schoonmaken en ‘uitblazen’ van je stoompijp. Het achteraf kort aanzetten van je stoompijp is belangrijk om de restjes melk eruit te blazen. 7. Klop voorzichtig eventuele grote bellen kapot door met de kan rustig op een harde ondergrond te tikken. 8. Draai nu de melk rond in de kan, walsen noemen we dat. Je zult zien dat de melk en schuim met elkaar mengen en daardoor gaat glimmen. Melk die je overhoudt, kun je beter weggooien. Door het opnieuw op te schuimen wordt het niet mooier en lekkerder. Om zo min mogelijk melk te verspillen, is het dus echt een goed idee om melkkannen in verschillende maten te kopen.
You are about to visit a Philips global content page
Continue